Laatste reviews van onze stukadoors
Er zijn op dit moment geen reviews beschikbaar

Tip 1 op weg naar stucen eerst een afspraak maken met de loodgieter

Een Stukadoor
Afgebladerde muur
Lees hier meer over onze tips over de voorbereidende werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren.

Prettig woningbezitters pakken graag uit met het stuccen van hun muren. Een strak gestucte muur creëert de juiste voorwaarden voor de verdere afwerking met verf of behang. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus die een zorgvuldige planning en voorbereiding vereist.

Dit voorbereidingswerk kunt u eenvoudig zelf doen!De eerste en cruciale stap is het voorbereiden van de muur. Bekijk deze blog met 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het gereedmaken van de muur, is het belangrijk om eerst uw woning voor te bereiden op de stukadoors. Voor een optimale stuc van de muur is het belangrijk om alle radiatoren vóór de klus te laten verwijderen. Het is verstandig om deze taak te laten doen door een loodgietersbedrijf, dan bent u ervan verzekerd dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur vrij is van alle objecten

Dit geldt voor allerlei items die aan de muur hangen of in de muur zijn verankerd. In het geval dat de te stucen muur in een trapgat zit, is het aan te bevelen om de trapleuning te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor vrij kan bewegen en overal goed bij kan.

Wanneer er afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars op uw muur aanwezig zijn, is het slim om deze kortstondig te verwijderen. Zo zorgt u ervoor dat de muur helemaal vrij is en dat er geen stuc op belandt. Tot slot is het een goed idee om zoveel mogelijk deuren in de woning (omgeving van het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Optimaliseer uw muur voor stucwerk door de omgeving stuc-gereed te maken

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het van essentieel belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zal het voor de stukadoor eenvoudiger maken om bij de muur te werken. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Maak uw muur volledig vrij van materialen

Wanneer u ervoor kiest om stucwerk slechts op specifieke delen van een kamer aan te brengen, is het essentieel dat de randen van de muur worden afgeplakt. Indien u wilt dat een stukadoor het werk voor u doet, kunt u de afplakmethode met hem bespreken. Dit is absoluut noodzakelijk voor de garantie.

Bij het stucen van een muur kan er flink wat troep vrijkomen, dus zorg ervoor dat u de vloer afdekt. Wanneer uw meubels niet kunnen worden verplaatst, kunt u met de stukadoor overleggen hoe u ze op de juiste wijze kunt afplakken. Gebruik een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Kies welke ondergrond geschikt is voor het stucen

Belangrijk voordat u doorgaat met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet alle ondergronden zijn direct geschikt voor bewerking. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Het is cruciaal om te weten welke ondergrond u heeft bij het bepalen van welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: De muur gereed maken voor stucwerk: een inspectie uitvoeren

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur voor stucwerk, is het van belang om de muur te inspecteren om te controleren of deze gereed is. Om ervoor te zorgen dat uw muur perfect gestuct wordt, dient u alle beschadigingen aan de muur vooraf te herstellen en eventuele behangresten nauwkeurig te verwijderen. Zonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er ongelijkheden ontstaan in het gestucte oppervlak na voltooiing.

Tip 7: Maak de muur vrij van stof

Begin met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote borstel. Wanneer er extra fijnstof op de muur aanwezig is, kunt u overwegen de borstel licht vochtig te maken. Stof hecht beter aan een vochtige borstel, zo krijgt u de muur helemaal stofvrij.

Tip 8: Maak uw muur volledig vetvrij

Indien de muur volledig stofvrij is, kunt u starten met het ontvetten van de muur. Het is van belang om doekjes, warm water en ontvetter gereed te hebben. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig de doekjes met het mengsel.

Deze zijn geschikt om de muur te reinigen. U dient ervoor te zorgen dat de doekjes goed zijn uitgeknepen, het is niet de bedoeling dat ze kletsnat worden op de muur. Let op met welke hand u schoonmaakt en welke vies is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: Regel zelf dat u de optimale hechting van uw muur behoudt

Na afronding van de muurvoorbereiding kunt u de muur behandelen met een extra laag om te garanderen dat het stucwerk blijft zitten. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welke ondergrond u bezit. Als gevolg van het soort ondergrond, zult u een ander product moeten gebruiken om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (denk aan beton, gipsblokken, gipsplaten etc. ) kunt u een voorstrijk hechtlaag gebruiken. Bij zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt aangeraden om primer grondeermiddel te gebruiken. Overweeg om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Uw muur grondig laten drogen voor het stucwerk

Zodra u klaar bent met het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het noodzakelijk om de muur voldoende te laten drogen. Als de muur nog nat is of vocht bevat, is er een mogelijkheid dat het stucwerk niet goed zal hechten. Het is van belang ervoor te zorgen dat dit enkele uren vóór de stukadoor komt plaatsvinden, zodat u zeker weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Bescherm de hoeken van uw muur met hoekbeschermers voor een strakke afwerking

De laatste voorbereidende tip, vlak voor u begint met stucen. Voor een mooie afwerking van het stucwerk op de muur, is het verstandig om hoekbeschermers te plaatsen. Bij het plaatsen van hoekbeschermers in de hoeken van de muur waarop u gaat stucen, blijft alles mooi beschermd.

Dit dient minimaal 3 uur voor het stucen te gebeuren. De juiste beschermers zijn gekozen op basis van de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, zijn dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Heeft u behoefte aan hulp?

Als u deze handige adviezen opvolgt, is uw muur helemaal klaar voor stucwerk!Als u het lastig vindt of vragen heeft over stucwerk, aarzel dan niet om contact op te nemen!Voor advies en het inplannen van afspraken kunt u een van onze vakspecialisten contacteren via 015 666 7432.


denhaag-betoncire.nl, 27 juni 2024

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7432

Wij helpen u graag verder!